Dejiny mýtov - Armstrongová, Karen (SLOVART, spol. s r. o., 2005)
Ľudia sú odjakživa mýtotvorcami. Takto začína Karen Armstrong stručnú, ale pôsobivú rozpravu o mýte, o jeho povahe, o jeho vzniku a dôvodoch, prečo ho dosiaľ zúfalo potrebujeme. Sprevádza nás od paleolitu a loveckých mýtov až do obdobia Veľkej západnej transformácie posledných 500 rokov, keď veda diskreditovala mýty. Dejiny mýtu sú dejinami ľudstva, predstavujú naše príbehy a predstavy, náš záujem a pokusy o pochopenie sveta, spájajú nás s našimi predkami a ostatnými ľuďmi. Karen Armstrong uvádza významnú edíciu svetových mýtov od autorov z celého sveta a jej príznačne hlboká, zasvätená kniha je skvelým, provokujúcim úvodom do mytológie v najširšom zmysle slova - vysvetľujeme nám, prečo ohrozíme sami seba, ak nebudeme brať mýty na ľahkú váhu.