Červené tenisky - Kardošová, Barbora slovenská autorka, scénaristka 1969 (Slovart s.r.o, 2019)
Keď Barborka uvidela vo výklade červené tenisky, ihneď po nich zatúžila. Poslúchala, pomáhala, len aby tenisky dostala. No keď si ich prvý raz obula, odrazu akoby ju vymenili. Neobsedela, skákala do reči, neustále pobehovala a poskakovala. Neboli to totiž také celkom obyčajné tenisky, boli to tenisky s kolieskami. Zobrali Barborku na výlet do krajiny, kde bývali topánky od výmyslu sveta. Balerínky, čižmy, trblietavé sandáliky a aj dvojníčky Barborkiných červených tenisiek. Práve tie prišli požiadať o radu, čo so zrýchlenou Barborkou. Čo kolieskové tenisky vymysleli, sa dozviete v ilustrovanom príbehu.