Spiš - Kucharík, Juraj (Dajama Bratislava, 2018)
Spiš patrí bez pochýb k regiónom s najsilnejším turistickým potenciálom na Slovensku, ba až v stredoeurópskom meradle. Na pultoch slovenských kníhkupectvách nájdete knižnú novinku ľ turistického sprievodcu Spiša.
Nový a bohato ilustrovaný sprievodca Spiš predstavuje jeden z najkrajších slovenských regiónov Slovenska. Táto atraktívna destinácia ponúka viac priestoru ako len na jednodňovú či víkendovú turistiku.
Autorom knižnej novinky je len 27-ročný absolvent Filozofickej fakulty Juraj Kucharík: "Sprievodca má byť inšpiráciou tým, ktorí preferujú turistiku v prírode, ako aj tým, ktorí obľubujú prechádzky za kultúrno-historickými pamiatkami. . Spiš má naozaj čo ponúknuť a svojou jedinečnosťou bez pochýb "vytŕča" aj z radov ostatných regiónov Európy. "
Letná dovolenka ako z rozprávky.
Preč práve Spiš? Národné parky, pamiatkové rezervácie, množstvo lokalít zapísaných v Zozname UNESCO. .. K tomu všetkému môžeme prirátať ďalšie prírodné krásy, hrady a kaštiele, gotické kostoly, stredoveké nástenné maľby, unikátne sochárske diela korunované prácou Majstra Pavla, pôsobivú renesančnú architektúru či dodnes živý ľudový a religiózny charakter krajiny. S takýmto "výpočtom" pôsobí Spiš priam rozprávkovo.
Čo ste o Spiši nevedeli.
V knihe nesmú chýbať notoricky známe pozoruhodnosti ako Dobšinská ľadová jaskyňa, Spišský hrad či jedno z najkrajších miest na Slovensko - Levoču. Nájdete tam aj však menej známe, ale zato malebné lokality v Levočských vrchoch či Spišskej Magure.
Objavte ducha spišského regiónu, jeho pamiatky, romantické zákutia, prírodu, múzeá, galérie i kultúrne podujatia. "Či už uprednostňujeme aktívny oddych v prírode alebo kultúrno-historické pamiatky, každý turista si tu nájde "to svoje", dodáva vydavateľ sprievodcu, Daniel Kollár.
Keywords: slovenská literatúra; regionálna geografia; turistický sprievodca; dejiny -- pravek - súčasnosť -- Spiš; kultúrne pamiatky; Slovensko; Východné Slovensko; Slovenský raj; Levoča; Kežmarok; Spiš; Spišský hrad; turistický sprievodca