Strážkyňa slnka - Lundeová, Maja nórska autorka 30. júla 1975; Aisatová, Lisa; Bátorová Vahančíková, Zuzana (Tatran Bratislava, 2021)
Lily pomaly dospieva a naplno si uvedomuje, že žije v neprirodzenom svete. Dni trávi v gumákoch a pršiplášti, do nitky premočená, hladná a osamelá. Matne si spomína na láskavý dotyk teplých lúčov, ktoré sa jedného dňa vytratili spolu so žiarivým slnkom. Odvtedy dedinu sužuje nepreniknuteľná hmla a nekončiaci dážď.
Raz však Lily nájde zakázanú cestu do slnečného údolia a rozhodne sa uväznené slnko oslobodiť. Musí zvíťaziť nad Strážkyňou slnka, ktorá skrýva temné tajomstvo. Tajuplný príbeh odvážneho dievčatka je tak trochu detektívka, lebo Lily musí vypátrať, kto a prečo slnko uväznil.
Autorka si v Strážkyni slnka rovnako ako v Snehovej sestre všíma hlboké ľudské emócie, ktoré ovplyvňujú naše konanie a zmýšľanie, hoci niekedy aj nesprávnym smerom. Tentoraz hovorí o pomste, ktorá k ničomu nevedie a nič nevyrieši, veď hlbokú bolesť možno pochopiť a vyliečiť jedine láskou.
Po zimnom príbehu prináša Maja Lunde jarný, plný fantázie a severského kúzla. Detskí čitatelia sa už teraz môžu tešiť na jej letný a jesenný príbeh.
Keywords: nórska literatúra; literatúra pre deti; rozprávky - autorské; fantastické príbehy; pocity - pomsta; pocity -- láska; pre čitateľov od 9 rokov