Cudzinka. 1 - Gabaldonová, Diana americká autorka 11. januára 1952 (Zelený kocúr, 2016)
Príbeh o láske, ktorá prekročila hranice času. Píše sa rok 1945 a Claire Randallová, ktorá slúžila počas vojny v armáde ako zdravotná sestra, sa po nastolení mieru znova pokúša dať dohromady svoj život a neveľmi šťastné manželstvo. Keď sa s manželom vyberie na miesto, kde sa konajú starobylé rituály druidov, neznáme sily ju vrátia do minulosti ľ do roku 1743, do divokého Škótska, kde muži bojujú o prežitie a ženy sú pre nich často iba bezmocnou korisťou. Claire nechápe, čo sa s ňou stalo, kde sa ocitla a či sa odtiaľ ešte niekedy vráti. Padla do zajatia škótskeho klanu a každý ju podozrieva, že je vyzvedačka v službách Angličanov. Ako si v tejto situácii poradí žena zvyknutá na prísnu racionálnosť dvadsiateho storočia? Nebezpečenstvo striehne na každom kroku - dokonca aj na jej srdce. Claire stretne Jamesa Frasera, muža, ktorý je od nej mladší, ale zažil toho oveľa viac ako ona. Jamie, hrdý a ušľachtilý, jej dá lásku, akú dosiaľ nespoznala. Môže žena milovať dvoch mužov, každého v inom čase? Dokáže si vybojovať šťastie a neublížiť tým, na ktorých jej najviac záleží?