Vážka v jantári. 2. - Gabaldonová, Diana americká autorka 11. januára 1952 (Zelený kocúr, 2017)
VÁŽKA V JANTÁRI je v poradí druhým románom úspešnej série OUTLANDER. Kniha nadväzuje na prvú časť s názvom CUDZINKA. Autorka znova skĺbila dva svety, oddelené od seba takmer dvoma storočiami. V krátkom vedľajšom príbehu, ktorý je zasadeným do roku 1968, navštívi Claire Randallová v Invernesse mladého oxfordského profesora Rogera MacKenzieho, aby získala odpovede pre svoju dcéru Briannu. Jej požiadavka je neobvyklá: zistiť, čo sa stalo s mužmi, jakobitskými vojakmi, ktorí bojovali v armáde princa Karola Eduarda Stuarta, po katastrofálnej porážke pri Cullodene v roku 1746? Rogera jej otázka udivuje, ale zároveň je fascinovaný jej odhodlanosťou. Zvedavosť v ňom vzbudzuje aj jej červenovlasá dcéra. Claire vyrozpráva Rogerovi a Brianne, čo sa odohralo rok pred Stuartovským povstaním. Lesk a bohatstvo márnivého Francúzska za vlády Ľudovíta XV. sú v ostrom kontraste voči chudobe a tvrdošijnosti Škótskych horalov, pripravených bojovať za nezávislosť. Claire a Jamie sa zapletajú do politických intríg, špionáže i zrady, pretože sú odhodlaní zmeniť beh dejín a utrpenie škótskeho ľudu. Znechutení márnivosťou a ľahkými mravmi francúzskej vyššej spoločnosti sa vrátia naspäť na vetrom ošľahané vresoviská Škótskej Vysočiny a na krvou presiaknutú zem v Cullodene. Desivá pasca okolností Claire opäť privedie do budúcnosti a k ešte šokujúcejšiemu odhaleniu.