Muž bez mena 1. - Whiteová, Roseanna M. americká autorka 18. apríla 1982; Burnášová, Eva (Podolínec i527.net s.r.o., 2019)
Jej úlohou je ukradnúť mu meno. Lenže čo ak jej namiesto toho ukradne on srdce?
Rosemary Greshamová nemá žiadnych príbuzných. Teda až na tlupu niekdajších výrastkov, ktorí jej ako malému dievčaťu pomohli prežiť v temných londýnskych uliciach. Medzičasom všetci dospeli a nie sú viac vreckovými zlodejmi. Nie. Teraz kradnú hodnotné veci. A naučili sa nebadane votrieť do lepšej spoločnosti.
Rosemary si začína klásť otázku, či ďalej viesť takýto život, keď nečakane dostane životnú ponuku - zistiť, či je istý bohatý džentlmen oddaný Británii alebo Nemecku. Ako sa však zmocniť histórie jeho rodiny i jeho priezviska?
Európa stojí na prahu prvej svetovej vojny a o Petrovi Holsteinovi sa začínajú šíriť fámy. Holstein je síce utiahnutý a roztržitý človek, no stretáva sa s kráľom - a mnohí sa obávajú jeho možného vplyvu. Za svoje nemecké priezvisko však nemôže. Chce dokázať oddanosť britskej korune a pod pseudonymom sa vrátiť k písaniu obľúbených dobrodružných románov. Keď sa vo dverách jeho domu zjaví Rosemary a vydáva sa za uznávanú knihovníčku, Peter ju privíta ako správnu osobu na dosiahnutie svojho cieľa: ona bude človek, ktorý sa prekope minulosťou jeho rodiny.
Nebezpečenstvo však rastie a podozrenia sa množia. Peter i Rosemary si uvedomia, že hľadanie pravdy je súbojom s časom. A to sa týka rovnako Petrovej minulosti ako aj iskierky náklonnosti, ktorá medzi nimi nepopierateľne preskočila.
Keywords: Tiene nad Anglickom; americká literatúra; historické romány; romance; Anglicko -- 1900...