Štvrtkový klub detektívov : 1. - Osman, Richard anglický televízny moderátor, producent, spisovateľ a komik 28. novembra 1970 (SLOVART, spol. s r. o., 2021)
Každý štvrtok sa v Coopers Chase, luxusnom mestečku pre seniorov niekde uprostred kentských lesov, stretávajú amatérski detektívi a venujú sa nevyriešeným vraždám miestnej polície. Coopers Chase stojí na pozemkoch bývalého kláštora a tamojší developer, arogantný vulgárny muž, majiteľ veľkého červeného klavíra, sa usiluje využiť biele miesto v zmluve, aby na mieste kaplnky a cintorína postavil osem nových bytov. Očividne mu nie je súdený dlhý život, a keď mu niekto pichne smrtiacu injekciu, štvrtkový klub detektívov má pred sebou reálny prípad vraždy. Môže tento amatérsky, ale geniálny klub seniorov chytiť vraha skôr, ako bude neskoro? Štvrtkový klub detektívov je prvý román britského televízneho moderátora a komika Richarda Osmana a aj najpredávanejšia krimi prvotina v Británii podľa denníka Guardian. Táto pohodová detektívka (v angličtine cosy crime) pre všetkých, ktorú kritici prirovnávajú k detektívkam Agathy Christie, predala vo svete už viac ako milión výtlačkov. Autor potvrdil, že práva na sfilmovanie už kúpil Steven Spielberg, takže asi čoskoro uvidíme Štvrtkový klub detektívov v akcii aj na plátne.