Hluchý nám to osladí - McBain, Ed pseudonym amerického autora Evana Huntera, rodné meno Salvatore Lombino si oficiálne zmenil v roku 1952 15. októbra 1926 - 6. júla 2005 (Smena, 1982)
V jedno slnečné aprílové popoludnie zacengá na 87. okrsku telefón a ohlási sa Hluchý, zločinec, pre ktorého malo celé detektívne oddelenie už neraz hlavu v smútku. Oznámi, že v posledný aprílový deň ukradne pol milióna dolárov z istej banky, a aby polícii ešte väčšmi uľahčil úlohu, posiela im postupne celý obrázkový rébus, v ktorom sa tají názov a adresa banky...