Jednoducho zmizla - Jewellová, Lisa anglická autorka 19. júla 1968 (Tatran, 2019)
Deň ako každý iný. Tínedžerka Ellie sa vybrala do knižnice, no nedošla tam a odvtedy ju už nikto nevidel. Akoby po nej zľahla zem. Jej matka Laurel verí, že dcéra žije, ale kde ju má hľadať? Prejde desať rokov, traumou postihnutá rodina sa rozpadne a Laurel zostane so svojím žiaľom sama. Keď stretne sympatického Floyda, po dlhých rokoch opäť zažije šťastie. Ale je naozaj skutočné? Možno nájsť lásku vo veku päťdesiatpäť rokov? Prečo sa slávny spisovateľ zaľúbil práve do nej, do staršej neatraktívnej ženy? Keď sa Laurel prvý raz stretne s Floydovou dcérou Poppy, premkne ju zlá predtucha. Bolo ich zoznámenie naozaj náhodné? Aký človek sa skrýva za Floydovou peknou tvárou? Vzťah Floyda a jeho dcéry je zahalený tajomnosťou. Je príliš láskyplný, ideálny a dokonalý, aby mohol byť aj pravdivý. Laurel má podozrenie, že tu niečo nesedí. Naozaj ju Floyd miluje, alebo je to len pretvárka? Laurel nevie, či mu má dôverovať a či má pokračovať vo vzťahu, ktorý ju napĺňa čoraz väčšími obavami a pochybnosťami. Strhujúci príbeh o zmiznutom dievčati je vyrozprávaný z perspektívy viacerých osôb a v rôznych časových odstupoch. Celok sa pred čitateľom odkrýva len kúsok po kúsku ako stará odlupujúca sa maľovka. Napätie je priam neznesiteľné. Nevieme, komu môžeme veriť, čo je pravda a čo nie, môžeme sa len dohadovať a chvíľami skončíme v slepej uličke. Ktovie, či život ušetrí sympatickú a milú hrdinku ďalšej nočnej mory? Román Jednoducho zmizla nie je krvák, no napriek tomu naháňa hrôzu a vyvoláva zimomriavky vďaka postavám, ktoré autorkina fantázia vzkriesila k životu, aby sa s chuťou pohrala s nervami čitateľov.