Zafírové zvádzanie 5/2 - Featherová, Jane anglicko-americká autorka 1945; Mikušová, Nina (Bratislava Slovenský spisovateľ, a.s., 2021)
Po Diamantovom pokušení nám Jane Featherová ponúka druhý diel pútavej trilógie z eduardovského obdobia s názvom Londýnske klenoty, zobrazujúcej osudy troch nerozlučných priateliek z vyššej spoločnosti.

Tentoraz sa v centre pozornosti ocitá pôvabná a bystrá Fenella, jediná dcéra lorda a lady Grantleyovcov. Jej nezávislej povahe a nespútanému temperamentu sa priečia zaužívané spoločenské konvencie, musí však brať ohľad na city svojej matky, ktorá by ju najradšej videla v manželstve s Georgeom Headingtonom. Konzervatívnemu lordovi sa Fenella páči, no desí ho, že sympatizuje s feministkami a búri sa proti každej nespravodlivosti. A to ešte netuší, že mladá žena pred všetkými tají výstrednú túžbu stať sa herečkou! Prednedávnom sa prihlásila na hodiny herectva a spolu so skupinou ochotníkov nacvičuje avantgardnú divadelnú hru Zafír. Jej autor Edward Tremayne, známy londýnsky bohém, vidí vo Fenelle stelesnenie hlavnej postavy Rose a ju zas fascinuje jeho záhadnosť a nevypočítateľnosť. Ich vzťah je od začiatku plný konfliktov a nevraživosti, ale aj silného iskrenia. Vzájomná príťažlivosť Edwarda a Fenelly rastie každým dňom, no aká je šanca, že prerastie na ozajstnú lásku?
Keywords: Londýnske klenoty; americká literatúra; historické romány; romance