Úpadok rodu. 4. - Strukul, Matteo taliansky spisovateľ a novinár 8. septembra 1973 (Slovart s.r.o, 2020)
V 17. storočí je Paríž plný neresti a násilia. Mária de' Medici, mladá nevesta Henricha IV. Burbonského, sa musí vysporiadať s mocenskými chúťkami svojej rivalky Henrietty d' Entragues, ako aj so šľachticmi, ktorí sa chcú intrigami zmocniť trónu. A to ešte netuší, že jej život poznačia ustavičné boje proti nepriateľom, čo túžia zničiť jej kráľovstvo. Keď Henrich IV. Burbonský zomiera ako obeť sprisahania, na politickú scénu vstúpi žiarivá hviezda prvej veľkosti kardinál Richelieu. Práve kardinál získa po kráľovej smrti veľkú moc a zradí svoju najväčšiu podporovateľku Máriu de' Medici.