Päť štvrtín pomaranča - Harrisová, Joanne anglická autorka 3. júla 1964 (Ikar, a.s, 2002)
Je vojna, ale malá Framboise má iné starosti. Striehne na obrovskú šťuku, ktorá tomu, kto ju uloví, splní želanie. A dievčatko má jedno: so zúfalou vášňou nemilovaného dieťaťa chce k sebe pripútať svojho jediného priateľa. Čo na tom, že je Nemec a navyše vydierač, keď presvetľuje jej pochmúrne detstvo. No nielen Framboise bojuje svoj osamelý zápas. Jej matka, ktorú raz nazvú "záhadnou vrahyňou" zatiaľ skrýva pod maskou tvrdej ženy hroznú chorobu, svoju závislosť a city... Keď Fremboise o polstoročie neskôr lúšti matkin denník, netuší, že sa sama bude čoskoro cítiť ako stará šťuka, ktorú sa ktosi snaží vytiahnuť zo šera zabudnutia na svetlo a pripraviť o jej tajomstvo...