Statky - zmätky - Tajovský, Jozef Gregor slovenský autor 18. októbra 1874 - 20. mája 1940 (Slovenská klasika - Nový čas knižnica, 2015)
"Šťastie sa neskrýva v majetku, ale v láske. Pre niektorých sú však "statky" - majetky a vidina veľkého bohatstva na prvom mieste. Dohadovanie pre všetky strany "výhodného"" sobáša so sebou prináša smutno-smiešne situácie a poukazuje na to, ako posadnutosť hromadením majetku ničí medziľudské vzťahy.