Statky - zmätky - Tajovský, Jozef Gregor slovenský autor 18. októbra 1874 - 20. mája 1940 (Bratislava Liber Novus a Ringier Axel Springer Slovakia, 2015)
"Šťastie sa neskrýva v majetku, ale v láske. Pre niektorých sú však "statky" - majetky a vidina veľkého bohatstva na prvom mieste. Dohadovanie pre všetky strany "výhodného"" sobáša so sebou prináša smutno-smiešne situácie a poukazuje na to, ako posadnutosť hromadením majetku ničí medziľudské vzťahy.
Keywords: slovenská literatúra; slovenská literárna klasika; dráma - komédia; satirická komédia; doplnkové čítanie SŠ; sfilmovaný príbeh