Markíza de Sade - Knaussová, Sibylle nemecká autorka 5. júla 1944 (Ikar, 2007)
Parížska opera, opojné slávnosti a nákladné divadelné inscenácie na vidieckom rodinnom sídle - to všetko a mladícky bezočivý šarm duchaplného markíza de Sade robili z Renée-Pélagie na začiatku ich manželstva šťastnú ženu. Netušila nič o temných stránkach svojho manžela. Nevedela, čo si ľudia po celej krajine ukradomky pošuškávali: przniteľ dievčat, sodomista, bohorúhač najhoršieho druhu. Po rokoch trápenia si uvedomí, že jej romantické sny sa nikdy neuskutočnia. Navyše toto manželstvo vyvrhne ju a celú jej rodinu na okraj dvorskej spoločnosti. Napriek tomu markíza de Sade neochvejne stojí po boku svojho muža. Má s ním tri deti, schováva ho pred úradmi, klame úradníkov a po každom škandále ho prijíma späť. Kto bola táto žena, ktorá sa vydala za markíza de Sade? Bola frivolná, naivná alebo sama obeťou sexuálnej posadnutosti? A kto bol on vo svetle tohto manželstva? Z Bastily, kde písal svoje šokujúce knihy, posielal aj najnežnejšie listy svojej žene. Bol "vynálezca sadizmu" schopný milovať? Jeden z najvýstrednejších príbehov lásky, aký kto kedy prežil.