40 pravidiel lásky - Shafak, Elif (Slovart, 2015)
Štyridsaťročná Ella žije na predmestí Northamptonu v štáte Massachussetts a vedie pohodlný život po boku zámožného manžela. Napriek tomu nie je spokojná so svojím osudom. Po rokoch v domácnosti si nájde prácu ako externá lektorka v literárnej agentúre. Spolu s inými ponukami sa jej do rúk dostane text neznámeho autora, ktorého hlavnou témou je súfizmus, a táto kniha zmení jej pohľad na život a na lásku. Text ju natoľko zaujme, až si začne písať s jeho autorom Azizom. Postupne medzi nimi vzniká priateľstvo, ktoré pomaly prerastá v náklonnosť a lásku. Aziz jej vyrozpráva svoj životný príbeh, a aj to, že je smrteľne chorý a chce zomrieť v Konyi, kde žil Šams, potulný derviš, hrdina jeho románu. Ella stojí pri priateľovi do poslednej chvíle a po jeho odchode začne nový život vďaka sile ukrytej v tajnom súfickom učení.