LADA SVETOM Z Horného Vadičova do Libérie - Grofčík, Marián (Lada svetom o.z., 2016)
Cestovanie na žobráka nie je len podnázov knihy. Je to drsný a nebezpečný štýl našich ciest. Prepotené sedačky v žigulíku, smradľavé tričká a ponožky, spávanie na zemi pri aute, špina až za ušami. Varíme na ohni a kakáme zásadne do trávy, nejeden okresný hygienik by zaplakal. Príbeh o našej africkej ceste je skoro obyčajný denník, každodenné zápisky z cesty. Maroko, Západná Sahara, Mauretánia, Senegal, Guinea, Libéria a Pobrežie Slonoviny. To všetko na tridsaťročnej ilegálnej Lade 2105, zvanej Vasiľ. Ako sa nám vôbec podarilo prejsť takú cestu, kde sa nám pokazilo auto a kde sme ho pokazili my, kde sme museli platiť niekoľko sto dolárové úplatky, alebo ako sme ukecávali na mol opitých colníkov. Takéto a ešte lepšie historky môžete očakávať.
Keywords: slovenská próza; cestopisy