Bratislavskí Habsburgovci - Holec, Roman (Marenčin PT, spol s.r.o, 2019)
Príbeh troch generácií tzv. židlochovicko-těšínskej línie Habsburgovcov v 19. a v prvej polovici 20. storočia. Podstatná časť života druhej generácie (arcivojvodský pár Fridrich a Izabela) bola spojená s Bratislavou (Prešporkom), keď tvorili vyše dvoch desaťročí najprominentnejších a najbohatších obyvateľov mesta. Vo svojom sídle (dnešný Prezidentský palác) prijímali významných hosti i korunované hlavy vtedajšej Európy, čím mesto na Dunaji dostávali aj do európskych správ. Najprominentnejšími hosťami boli členovia španielskej kráľovskej rodiny, s ktorými bola táto habsburská línia úzko príbuzensky spojená. Kniha si preto všíma i habsburskú rodinu zo Španielska, ktorá sa potom niektorými príslušníkmi usadila na východnom Slovensku, v Starej Ľubovni. Fridrich bol hlavným veliteľom vojsk monarchie počas prvých rokov prvej svetovej vojny. Tomuto vrcholu kariéry sú zasvätené dve kapitoly. Fridrichove deti prežili svoje rozmanité osudy v rôznych kútoch strednej Európy.