Muži, ktorí nenávidia ženy - Larsson, Stieg; Zelizňák, Jozef (IKAR, a.s. Bratislava, 2008)
Novinár Mikael Blomkvist je odsúdený za ohováranie významného švédskeho podnikateľa a snaží sa uniknúť pozornosti médií hlavného mesta. Priemyselný magnát Henrik Vanger, žijúci v severnom Švédsku, ho poverí úlohou napísať kroniku svojej rodiny, ktorou v skutočnosti sleduje jediný cieľ: objasniť záhadné zmiznutie svojej netere Harriet v lete 1966. Blomkvist pri písaní kroniky, aj s pomocou geniálnej hackerky Lisbeth Salanderovej, čoraz hlbšie preniká do záhad rodiny a odhaľuje pravdu o mužoch, ktorí nenávidia ženy.
Prvý diel trilógie Millennium Muži, ktorí nenávidia ženy získal hneď po svojom vydaní cenu za najlepší severský kriminálny román roka a v deväťmiliónovom Švédsku sa ho dosiaľ predalo viac než 850 000 výtlačkov. Kniha bola krátko po vydaní preložená do tridsiatich jazykov.