Kto spozná levíka, rád si s ním potyká - Dragulová-Faktorová, Danuša 1965-; Šilhan, Štefan (Zálesie Daxe, 2020)
Príbehy o levíkovi Elkovi, ktorý nevtieravo, primeraným spôsobom vysvetľuje svojim kamarátom, ako sa vyrába elektrická energia a teplo, ako sa dostáva k nám, ale aj to, ako energiou možno šetriť.
Publikácia je určená deťom predškolského a mladšieho školského veku (na individuálne čítanie, ale môže slúžiť aj ako učebná pomôcka na hodinách vlastivedy a prírodovedy na prvom stupni základných škôl. Ide o literatúru faktu pre deti tejto vekovej kategórie, avšak prerozprávanú pomocou príbehov levíka Elka a jeho kamarátov. Tým napríklad vysvetlil, že jadrové elektrárne nefungujú na mandľové jadierka ani na jadrové krmivo, ale je v nich veľký kotol, ktorý sa volá reaktor, a v ňom sa štiepi urán. Levíkovi kamaráti, a tým aj čitatelia sa dozvedia, prečo sa istič niekedy zvykne nahnevať a nevpustiť elektrickú energiu do bytu, ale aj to, ako mnohými drobnými radami možno ušetriť energiu, tým aj peniažky na zmrzlinu, ale aj prírodu, aby sa menej znečisťovala. Súčasťou jednotlivých kapitol v druhom vydaní je množstvo zábavných úloh na voľné chvíle. Autorkou je Danuša Dragulová-Faktorová.
Druhé doplnené a rozšírené vydanie úspešnej knihy tento raz vyšlo v brožovanej väzbe, aby obľúbené príbehy o levíkovi i a jeho kamarátoch boli cenovo čo najdostupnejšie.
Fareb. ilustr. na tit. strane
Hudba piesne Danuša Dragulová st.
Keywords: príbehy pre deti slovenské; hádanky; Literatúra pre deti a mládež; Slovenská próza; príbehy, rozprávky