Mengeleho dievča : skutočný príbeh Slovenky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory - Fischerová, Viola,Tóthová,Veronika 1922-; Homolová Tóthová, Veronika, 1980- (Ikar, 2016)
Každý večer, keď myslím na svojich drahých, ktorí už nežijú, si hovorím: Ako si to mohla prežiť? Sama neviem. Bolo to naozaj iba o šťastí a náhode? To sú slová Violy Fischerovej, ženy, ktorá prežila Mengeleho pokusy, štyri koncentračné tábory a nakoniec nacistom utiekla. Tá hrozná doba stvorila množstvo príbehov o odvahe, statočnosti, láskavosti a obetovaní sa, ale aj o zlobe, podlosti a obludnom ponižovaní iných ľudských bytostí