Mengeleho dievča skutočný príbeh Slovenky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory - Fischerová, Viola,Tóthová,Veronika 1922-; Jariabková, Patrícia, 1958-; Homolová Tóthová, Veronika, 1980- (Ikar Bratislava, 2016)
Každý večer, keď myslím na svojich drahých, ktorí už nežijú, si hovorím: Ako si to mohla prežiť? Sama neviem. Bolo to naozaj iba o šťastí a náhode? To sú slová Violy Fischerovej, ženy, ktorá prežila Mengeleho pokusy, štyri koncentračné tábory a nakoniec nacistom utiekla. Tá hrozná doba stvorila množstvo príbehov o odvahe, statočnosti, láskavosti a obetovaní sa, ale aj o zlobe, podlosti a obludnom ponižovaní iných ľudských bytostí
Pre nevidiacich, slabozrakých a inak zdravotne postihnutých
Keywords: Fischerová, Viola, -- 1922-; holokaust, 1939-1945; Židia -- Slovensko; Židia -- perzekúcie; koncentračné táboty -- Európa