Anin dar - Samartin, Cecilia, 1961- (IKAR, 2011)
Ana sedí na smrteľnej posteli milovaného muža a spomína na svoju neuveriteľnú cestu životom. V malej dedinke v Salvádore prežila v detstve traumu ľ jej dedinku vyvraždilo komando smrti a ako jediná prežila. Dostala sa do sirotinca, kde sa zoznámila s mníškou sestrou Jozefou, ktorá ju neskôr vzala so sebou do USA. Medzitým získala povesť vynikajúcej opatrovateľky detí v kláštornej škôlke. Už bola takmer pred vysviackou, keď ju poslali do bohatej rodiny ako pestúnku. Postupne sa s rodinou zbližuje a zostáva v nej natrvalo.