Ženy v lesku ľalií - Perniš, Jaroslav 1964-; Kulová, Dora (Bratislava Ikar, 2011)
Ak úlohou básnikov bolo živiť sny a symbolicky vytvárať postavenie ženy ako vládkyne, historikom nezostáva nič iné, iba upozorňovať na to, že tieto sny celkom nezodpovedajú pravdivému obrazu skutočnosti. Príbehy žien žijúcich v lesku (ale aj v tieni) zlatých ľalií vôbec neboli príbehmi z románov...
Keywords: manželky panovníkov; panovníci; stredovek; manželstvo