A čo bolo potom...? - Janikovszky, Éva; Teren, Štefan; Jaňák, Jozef (Bratislava Mladé letá, 1985)
Ústrednou témou románu sú citové vzplanutia dievčaťa v puberte, v období mentálneho dospievania. Hrdinka príbehu Viera Palóczová sa najskôr zaľúbi do obletovaného herca, ktorý odíde zo Segedína do Budapešti a tam sa ožení, potom sa zaľúbi do dirigenta Jána Koloža. Aby sa lepšie vžila do sveta, v ktorom dirigent žije, začne si prehlbovať vedomosti v oblasti hudby. Píše Koložovi listy na adresu, ktorú našla v telefónnom zozname. Pravda, listy chodia inému Jánovi Koložovi, mladému poľnohospodárskemu inžinierovi. V románe autorka verne analyzuje somárske roky dievčaťa, jeho prirodzený duševný stav v období dospievania. Dej príbehu presunula z Budapešti do Segedína, ktorého poloha a prostredie zvýrazňujú prirodzenosť a nevyumelkovanosť jej tvorby
Ilustr. na front. Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: maďarská literatúra; dievčenské romány; Beletria nad 10 rokov