Kronika - Jilemnický, Peter 1901-1949 (Klub mladých čitateľov, 1970)
Román Kronika je dielo stvárňujúce tematiku protifašistického a národnooslobodzovacieho boja slovenského ľudu. O vypuknutí povstania sa dozvedel Jilemnický v koncentračnom tábore v Nemecku, kde ho väznili pre účasť v ilegálnom protifašistickom boji. Správa ho mimoriadne vzrušila a už v tábore sa začal zaoberať myšlienkou umelecky stvárniť povstanie. Po návrate domov stal sa zámer skutočnosťou.