Kronika - Jilemnický, Peter 1901-1949; Vrtiak, Jozef, 1920-1993; Tomiš, Karol, 1929-2013 (Bratislava Mladé letá, 1970)
Román Kronika je dielo stvárňujúce tematiku protifašistického a národnooslobodzovacieho boja slovenského ľudu. O vypuknutí povstania sa dozvedel Jilemnický v koncentračnom tábore v Nemecku, kde ho väznili pre účasť v ilegálnom protifašistickom boji. Správa ho mimoriadne vzrušila a už v tábore sa začal zaoberať myšlienkou umelecky stvárniť povstanie. Po návrate domov stal sa zámer skutočnosťou.
Ilustr. na front. Schválené ako mimočítanková lit. pre 8. roč. ZŠ v učeb. osnovách pre II. stupeň. Vyšlo k 40. výr. SNP.
Keywords: vojnové romány -- slovenská literatúra