Zo zlatého krčiažteka - Turan, Ján, 1932-2021; Kellenberger, Martin, 1957-; Najkrajšie a najlepšie detské knihy jari, leta, jesene a zimy na Slovensku 2017 : Bratislava, Slovensko). (Bratislava DAXE, 2018)
Rozsiahla knižka poézie uvádza dieťa do sveta možností a zázračností slovenčiny, ukazuje jej bohatstvo a obraznosť, ako aj predmetný svet živej prírody i technických divov doby. Robí to prostredníctvom spevnej, vybrúsenej básne, riekanky,hádanky aj jazykolamu. Všetky tieto útvary dieťaťu rozväzujú jazyk, prebúdzajú a umocňujú jeho fantáziu. Urýchľujú tak schopnosť a potrebu samostatného čítania a vnímania sveta.

Autorom knihy je významný slovenský spisovateľ Ján Turan, ktorý za svoju rozsiahlu invenčnú tvorbu pre deti získal najvyššie ocenenie za literárnu tvorbu pre deti - cenu Trojruže. Knihu ilustroval rovnako významný ilustrátor akad. mal. Martin Kellenberger, držiteľ Ceny Ľudovíta Fullu
Obsahuje biografické údaje o autoroch
Keywords: rečňovanky; riekanky; Nursery rhymes; Children's poetry; poézia pre deti; Children's literature; publikácie pre deti