Otec Goriot - Balzac, Honoré de (Čítanie študujúcej mládeže, 1985)
Otec Goriot je dojímavý príbeh nešťastného starnúceho otca, ktorý nadovšetko miloval svoje dve dcéry, všetko im obetoval, prišiel pre ne na mizinu a napokon zomrel v úplnej chudobe a celkom opustený.