Čas snívania 2. 2. diel - Martynová, Norma (AKTUELL, 1995)
Jenny žije na jednom konci sveta, Mike Donohue na druhom. Odlúčenosť zhrýza oboch, lebo ich vzájomná túžba je priveľká. Jenny ju v seba zabíja drinou, chce z osady vybudovať dedinu so všetkým, čo k nej patrí. A Mike sa trápi rovnako. Osvojenú dcéru Jennifer, vnučku Jenny Travisovej dáva v Írsku do kláštora, chce jej zabezpečiť dobrú výchovu a neskôr postavenie v anglickej spoločnosti. Púšťa sa do riskantného obchodu s koňmi, predáva ich vojskám,ktoré zvádzajú bratovražedný boj v americkej občianskej vojne. Dostáva sa do styku s predstaviteľmi írskeho odboja proti anglickej nadvláde. Stáva sa z neho umiernený zástanca írských práv, vystavuje sa tým však nenávisti militantných radikálov a takmer prichádza o život. Mike však sleduje iba jeden skutočný cieľ, urobiť z Jennifer dámu a uviesť ju do veľkého sveta a tým si navždy získať Jenny. Nájdu si títo dvaja tvrdohlaví Íri k sebe cestu? Dokážu zmirniť skutočnou láskou vzájomné ostne ješitnosti? Uvedomia si konečne, akú veľkú bolesť si spôsobujú a ako veľmi k sebe