Jiskra života - Remarque, Erich Maria, 1898-1970 (KTN K.E. Macana, 1981)
Kniha se odehrává na počátku jara 1945, je obrazem života v jednom z německých koncentračních táborů, kam byli dopravováni vězňové neschopní pro tělesné vyčerpání další práce. Autorův pohled nic nezatajuje, nezakrývá, netlumí