Pieseň ľadu a ohňa 2 Súboj kráľov - George, Martin, R.R. (Tatran Bratislava, 2014)
Pieseň ľadu a ohňa Kniha druhá George R. R. Martin, spisovateľ s nedostižným rozhľadom, silou a predstavivosťou napísal jedinečnú fantastickú ságu Pieseň ľadu a ohňa, ktorá sa začala ospevovanou Hrou o tróny. V Súboji kráľov, druhom diele tejto epickej ságy, dokazuje, že je majstrovským tvorcom vlastnej mytológie, a nastavuje latku, ktorú sa budú snažiť v nasledujúcich rokoch dosiahnuť všetky ostatné fantastické romány. Na moti?vy sa?gy bol natočený? mimoriadne ú?spešný? seriál z produkcie HBO. Čas sa zbláznil. Leto pokoja a hojnosti, ktoré trvalo desať rokov, sa pomaly chýli ku koncu a ostrá, mrazivá zima sa blíži ako zúrivé zviera. Dvaja veľkí vodcovia ľ lord Eddard Stark a Robert Baratheon ľ ktorí vládli v čase vynúteného mieru, sú mŕtvi, stali sa obeťami kráľovských intríg. V celom kraji od starovekej pevnosti Dračí kameň po nepriateľské múry Zimovresu panuje chaos, keď sa uchádzači o Železný trón chystajú násilím uplatniť svoje nároky vo vojne. Na oblohe sa objavilo znamenie skazy ľ kométa červená ako krv a oheň ľ a o rozdelenú zem bojuje šesť vojsk. Eddardov syn Robb sa vyhlásil za Kráľa severu. Na juhu vládne Joffrey, právoplatný dedič, no len podľa mena, a sám je obeťou intrigánskych dvoranov, ktorých je Kráľov prístav plný. Robertovi dvaja bratia chcú získať kráľovstvo a odstrkovaný rod sa znova vydáva dobýjať. A na inom svetadiele kráľovná vo vyhnanstve, Matka drakov, riskuje všetko, aby previedla svoje vzácne mláďatá cez drsnú horúcu púšť a získala späť korunu, ktorá jej právom patrí. Na pozadí incestu a bratovraždy, alchýmie a zabíjania sa za slávu platí krvou. A víťazná korisť pripadne mužom a ženám, ktorí majú najchladnejšiu oceľ... a tie najchladnejšie srdcia. Pretože keď sa vládcovia pustia do súboja, otriasa sa celá zem. ,,Hra o tróny je všeobecne známa kniha. Síce som už videl seriál, ale napriek tomu som rýchlo podľahol čaru jeho predlohy. Nezabudnuteľné postavy, akcia, rozmanitosť prostredí i charakterov, to všetko robí z Piesne ľadu a ohňa skutočný čitateľský zážitok. Tento titul by nemal chýbať žiadnemu fanúšikovi ani milovníkovi kníh." Marek Zákopčan, spisovateľ, recenzent
sci-fi, fantasy
Keywords: sci-fi, fantasy