Šógun - Clavell, James, 1924-1994; Emmerová, Jarmila, 1929- (Praha : Knižní klub, 2009)
Rozsáhlý historický román o Japonsku na počátku 17. století je inspirován historií objevných cest a zápasů o vládu nad mořem.
Vypráví dobrodružný příběh anglického lodivoda holandské flotily, jehož loď ztroskotala u japonského pobřeží. Na ostrovech probíhá v té době boj o moc mezi místními knížaty a navíc nenávistné spory mezi křesťanskými misionáři a jejich příznivci. Hrdina, který se přes noc ocitne v cizím a nepochopitelném světě, je jako vetřelec pronásledován oběma stranami a teprve postupně se učí s pomocí vznešené japonské šlechtičny chápat zákony a kulturu této země. Ochrana místního knížete, jemuž svým námořnickým uměním zachránil život, otevírá bývalému lodivodovi zcela nové perspektivy v tomto podivuhodném světě.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: 17. století; Japonsko -- dějiny -- 17. století; Japan -- history -- 17th century; americké romány; historické romány; American fiction; historical novels