Posledný policajt 1. diel - Winters Ben H. (IKAR Bratislava, 2016)
Aký zmysel má vyšetrovanie vraždy na pokraji apokalypsy?
Mladý detektív Hank Palace si kladie túto otázku odvtedy, čo astronómovia spozorovali asteroid 2011GV1. Ľuďom nezostala nijaká šanca, nijaká nádej. Len šesť krátkych mesiacov ostáva do jeho zrážky so Zemou.
Ekonomika USA sa rúca, úroda hnije na poliach. Kostoly či synagógy sú plné, ale rovnako aj bary a na uliciach napriek novým krízovým zákonom vládne chaos. Ľudia na celom svete odchádzajú z práce, nie však Hank Palace, neskúsený, ale poctivý detektív v mestečku Concord v New Hampshire. Vyšetruje smrť obesením v meste, ktoré každý týždeň zažíva najmenej desiatku samovrážd, no táto sa mu zdá podozrivá. Palace je vlastne jediný policajt, ktorému záleží na odhalení vraha.
Román Posledný policajt, prvá časť trilógie, ponúka záhadu odohrávajúcu sa na pokraji celosvetovej apokalypsy. Keďže Palaceovo vyšetrovanie prebieha v tieni asteroidu 2011GV1, otázka kto to urobil napokon nie je tá najťažšia. Na akých základoch stojí naša civilizácia? Akú hodnotu má ľudský život? Čo by ktokoľvek z nás urobil, keby naše dni boli spočítané?
Z anglického originálu The Last Policeman (Quirk Books, Philadelphia 2012) preložila Jana Seichertová.
Akvizíciu podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.
Keywords: Spoločenské romány; Krimi, detektívky