Dôkazy o živote po smrti - Long, Jeffrey (IML, 2013)
Dosiaľ najväčší výskum zážitkov na prahu smrti Čo chápeme pod slovami zážitok na prahu smrti? Zaraďujeme sem udalosti, ku ktorým dochádza, keď človek zomiera alebo je už klinicky mŕtvy. Ako prvý ich opísal Raymond Moody v priekopníckej knihe Život po živote (Life After Life 1975, slovenský preklad Štefana Kočiša vyšiel v niekoľkých vydaniach). Odvtedy tento jav podrobne preskúmali ďalší lekári a bádatelia. Neexistuje všeobecne prijímaná definícia zážitku na prahu smrti. Vo výskume Jeffreyho Longa výskumníci osobitne definovali samotný stav blízko smrti a osobitne jednotlivé zložky sprievodného zážitku. Za osoby "blízko smrti" pokladá autor ľudí, ktorých fyzický stav by sa bol skončil smrťou, keby sa v dôsledku rôznych okolností rýchlo nezlepšil. Respondenti v jeho výskume boli zväčša v bezvedomí a často ich označili za klinicky mŕtvych, keďže prestali dýchať a zastavilo sa im srdce. Zážitok mali zrejme v čase, keď zomierali... Počúvajte pozorne tých, ktorí týmto zážitkom prešli. Je to jeden z najlepších zdrojov na pochopenie toho, čo nás čaká na prahu smrti a po jeho prekročení.