Svetlo a tiene života - Lavrincová, Magdaléna (ML, 2018)
Kniha zachytáva neľahké povojnové obdobie, keď doznievali dozvuky vojny a príbuzní sa dozvedeli o krutých osudoch svojich blízkych. Jedným z nich je osud Andreja Bradovku ktorý bojoval v SNP a jeho pozostatky sa našli až v roku 1998 neďaleko obce Podzámčie v okrese Žarnovica. Po prevrate roku 1989 zavial k nám osviežujúci dych slobody, ale spoza otvorených hraníc sa dostal aj zhubný vietor - začalo sa rozmáhať užívanie drog, kyberšika detí, kriminalita a ďalšie nešváry. Otvoril sa priestor aj pre "podnikavcov". Ich vynachádzavosť a bezočivosť pri páchaní miliónových podvodov je bezhraničná. Autorka upozorňuje na ničenie prírody a na mnohé ďalšie neduhy v našom živote a v spoločnosti. Jadrom publikácie sú príbehy súčasných ľudí, spracované beletristickou formou, ktoré sa dotýkajú najaktuálnejších problémov detí, ich dospievania, mládeže a manželských spolunažívaní v modernej dobe, ako aj podnikania a hospodárenia v rodine.