Charlie a továreň na čokoládu - Dahl, Roald (ENIGMA, 2009)
Celá rodina Bucketovcov - spolu šesť dospelých a malý Charlie - bývala v malom drevenom domčeku na okraji veľkého mesta. Boli veľmi chudobní, nemali peniaze na poriadne jedlo a Charlie chcel zúfalo niečo, čo by mu naplnilo bruško viac než kapustová p olievka. A to, po čom túžil najviac na svete, bola čokoláda. Pán Wonka je tým najúžasnejším výrobcom čokolády, akého kedy svet videl. Vie vyrobiť všetko, čo chce: cukrovú penu s chuťou fialiek, lentilky, ktoré menia farbu každých 10 sekúnd, žuvačku k torá nikdy nestratí chuť, čokoládovú zmrzlinu, ktorá zostane celé hodiny zmrazená a nemusí byť v chladničke, oblizovacie tapety do detských izieb, horúcu zmrzlinu na chladné dni....a tisíce iných dobrôt od výmyslu sveta. Spolu s ním navštívia továreň aj štyri príšerné deti.