Prokletý ostrov - Lehane, Dennis, 1966- (Olympia, 2009)
Na "prokletém" ostrově Shutter je umístěna klinika pro nebezpečné, psychicky narušené zločince. Jednoho dne zmizí z tohoto ústavu několikanásobná vražedkyně a její útěk přijedou vyšetřovat dva úředníci federálního soudu. Při jejich práci však vycházejí najevo skutečnosti, které svědčí o tom, že v nemocnici jsou porušovány zákony. Oba šerifové zjišťují, že je zde zavedena příliš radikální psychiatrická léčba, která ve svém důsledku vede k evidentnímu poškozování pacientů, že jejich zdravotní potíže jsou také mnohdy řešeny chirurgickými operacemi, jež spíše než odborný zásah připomínají lacinou scénu z pokleslého hororového žánru. Navíc je během jejich mise tento přísně střežený ústav napaden ničivým hurikánem, který vyřadí z provozu elektrické ochranné zabezpečení a umožní tak vpouru vězňů. Temně napsaný thriller kromě atraktivního děje zároveň nastoluje i mnohem závažnější otázky, mezi něž patří zneužití osobní moci, vina a trest či smysl spravedlivé odplaty.