Literatúra pre deti a mládež s metodikou - Zigová, Elena; Obert, Viliam, 1940-2005 (Bratislava Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1983)
Schválené Ministerstvom školstva SSR dňa 25. mája 1980 číslo 7061/1980-212 ako učebný text pre stredné pedagogické školy. Úryvok z knihy: Rozprávkový hrdinovia odlíšení konkrétnymi prejavmi správania v rozličných situáciách, majú rozhodujúci význam pre detské chápanie abstraktných morálnych kategórií. Počúvaním o nich sa tieto abstraktné pojmy vo vedomí dieťaťa napĺňajú konkrétnym obsahom. Rozprávky emocionálne pôsobia na deti oveľa skôr, než sú schopné rozumom pochopiť celú ich symboliku. V ďalších čitateľských obdobiach sa k nim dieťa vracia ako samostatný čitateľ a emocionálne zaujatie si rozširuje o hlbšie ideovo-estetické spracovanie diela.
Keywords: literárna výchova; literatúra pre deti a mládež; učebnice stredných škôl