Obuvníkova žena - Trigiani, Adriana, 1970- (Praha : Ikar, 2014)
Romantický příběh vypráví o osudu dívky a chlapce, kteří po vystěhování z Itálie hledají práci, lásku a druhý domov v USA.
Román začíná v Lombardii roku 1905, kdy byli hlavní hrdinové Enza a Ciro ještě dětmi. Po letech se shodou dramatických okolností vystěhují nezávisle na sobě do USA, kde se Ciro vyučí obuvníkem a Enza švadlenou v Metropolitní opeře. Oba se do sebe zamilují láskou na život a na smrt, založí rodinu, získají řadu přátel a zvyknou si na Nový svět, aniž by ztratili své italské kořeny. Autorka čerpala ze života svých prarodičů a její román, napsaný s vřelou emotivností, oslavuje lidskou houževnatost, rodinnou soudržnost a hlavně hlubokou, vše přemáhající lásku.
Keywords: americké romány; American fiction