Artemis Fowl - Posledný strážca 8. - Colfer, Eoin (IKAR Bratislava, 2014)
Zdá sa, že Artemisa Fowla v našom svete už takmer nič nezastraší. Vo svete škriatkov však existuje maličká bytosť, ktorá ho už neraz výdatne potrápila. V záverečnej časti série má zlopovestná víla opäť priam diabolský plán, túži vyhubiť ľudstvo a stať sa kráľovnou víl. Prvým krokom je útek z väzenia, ďalším vzkriesenie mŕtvych škriatkovských bojovníkov, ktorí majú v jej plánoch významnú úlohu. Nie vlastnou vinou sa v jej službách ocitnú aj Artemisovi štvorroční bratia, čo len prilieva olej do ohňa Artemisovho hnevu. Podarí sa mladému kriminálnemu géniovi a obetavej lepkáčskej kapitánke zastaviť šialenú vílu a odvrátiť hroziaci armagedon?
Eoin Colfer, skvelý rozprávač s vyvinutým zmyslom pre humor pripravil svojim fanúšikom strhujúce a napínavé finále osemdielnej série.
Keywords: Beletria nad 10 rokov