Milenci a hráči - Edmondsová, Lucinda; Hlavenková, Helena (Bratislava Remedium, 2008)
Anglickú spisovateľku Lucindu Edmondsovú čitatelia s uznaním hodnotia hlavne pre jej mimoriadny rozprávačský talent, kultivovaný štýl a schopnosť prekvapiť nečakanými dejovými zápletkami. Všetky autorkine prednosti nájdeme v románe z divadelného prostredia Milenci a hráči. Zoznámime sa s trojicou dievčat - Bettinou, Jennou, Frankie. Spočiatku ich spája iba spoločný sen o úspešnej hereckej kariére, ktorú sľubuje štúdium na prestížnej divadelnej akadémii v Londýne, no časom sa z nich stane nerozlučná trojica. Šťastne vykročia do života, Jenna žne slávu na divadelnom javisku, Frankie pred filmovou kamerou a Bettina nachádza uspokojenie v manželstve. Ich životy sa prudko zmenia a priateľky podstúpia trpké skúšky. A čo je veľmi zvláštne, každá pohroma zasiahne všetky. Odhalenie utajených stránok z minulosti rodičov prezradí zarážajúce fakty o príbuzenských vzťahoch. Lenže osud nedovolí, aby sa nevlastné sestry objali, nevyliečiteľne chorá matka zmierila s milovanou dcérou a zbabelý otec priznal k starým hriechom.
Najviac trpí láskavá a súcitná Jenna sužovaná tragickým manželstvom, biedou, nenaplnenou kariérou a mučivou samotou. Napokon sa dočká chvíle, keď nájde stratenú lásku a vráti sa k svojmu publiku. Strhujúci dej, znalosť pováh a prostredia, dramatické premeny v životoch sympatickej trojice priateliek sú zárukou príjemného a vzrušujúceho čítania.
Keywords: anglická literatúra; spoločenské romány; ľúbostné príbehy