Něžná je noc - Fitzgerald, Francis Scott, 1896-1940; Dorůžka, Lubomír, 1924-2013 (V Praze : Pro edici Světová literatura Lidových novin vydalo nakladatelství Euromedia Group, 2005)
Jde o příběh manželství psychicky labilní dívky s lékařem, manželství, které vzniklo jako součást léčebného procesu. Stejnou silou, jakou vrací tento svazek do života mladou ženu, odčerpává duševní sílu a lásku muže. Dochází k rozkladu manželství i citu, který oba hrdiny léta navzájem spojoval. Autor osvědčil hlubokou znalost lidského nitra i znalost prostředí společenských kruhů, v nichž se sám celý život pohyboval.
Psychologický román o vzestupu a pádu nadaného lékaře, jehož život je narušen působením mezi nejbohatšími příslušníky americké společnosti.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: americké romány; American fiction