Svět podle Garpa - Irving, John, 1942- (Světová literatura Lidových novin ;, 2005)
Kniha pojednává o marné touze normálního řádného člověka žít obyčejným životem a ochránit rodinu před všudypřítomnou brutalitou okolí. Jako nemanželský syn excentrické feministky začíná hrdina psát, aby si mohl vzít dívku, ochotnou provdat se jedině za spisovatele. Jako průměrný autor se vypořádává v knihách s představami, které ho jako hlavu rodiny pronásledují. Absurdním vyvrcholením jeho úzkostí je jeho smrt, výsledek pomýlené msty za věc, kterou nespáchal. V pestrém sledu hromadí autor prvky parodie, grotesky, satiry i obludné reality, aby nakonec nabídl hluboce lidské varování o možném scestném vývoji společnosti.