Svět podle Garpa - Irving, John, 1942-; Nenadál, Radoslav, 1929-2018 (V Praze : Pro edici Světová literatura Lidových novin vydalo nakl. Euromedia Group, 2005)
Kniha pojednává o marné touze normálního řádného člověka žít obyčejným životem a ochránit rodinu před všudypřítomnou brutalitou okolí. Jako nemanželský syn excentrické feministky začíná hrdina psát, aby si mohl vzít dívku, ochotnou provdat se jedině za spisovatele. Jako průměrný autor se vypořádává v knihách s představami, které ho jako hlavu rodiny pronásledují. Absurdním vyvrcholením jeho úzkostí je jeho smrt, výsledek pomýlené msty za věc, kterou nespáchal. V pestrém sledu hromadí autor prvky parodie, grotesky, satiry i obludné reality, aby nakonec nabídl hluboce lidské varování o možném scestném vývoji společnosti.
Vynikající román amerického autora je absurdní černou komedií, reagující na závažný problém současné Ameriky - pocit strachu z násilí.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: americké romány; American fiction