Král Krysa - Clavell, James, 1924-1994; Kynclová, Jiřina; Kyncl, Karel, 1927-1997 (V Praze : Pro edici Světová literatura Lidových novin vydalo nakl. Euromedia Group, 2005)
Autor líčí psychickou a morální proměnu, kterou dokáže hlad, tropické podnebí a nemoci způsobit s uvězněnými vojáky. V táboře strádají všichni až na amerického seržanta, který svou existenci vybudoval na finančních machinacích mezi vězni a civilisty. Je stále obklopen lidmi, které hlad přinutil mu sloužit, přesto však dobře cítí svou osamělost a pohrdání ostatních. V posledních chvílích existence tábora se všichni v jeho okolí odváží ukázat svůj pravý vztah k němu a z nejobávanějšího muže tábora se přes noc stává troska. Odchází s ostatními a přece zůstává sám jako jediný, koho konec války neosvobodil, ale zničil.
Působivé svědectví o životě zbytků spojeneckých armád v koncentračním táboře Japonců v Singapuru v letech 2. světové války.
Přeloženo z angličtiny
Keywords: americké romány; válečné romány; American fiction; war novels