Julie se nevzdává - Casati Modignani, Sveva; Zaoralová, Eva, 1932-2022 (Praha : Odeon, 1993)
Hrdinka, rozvedená matka 14náctiletého syna, našla po mnoha zklamáních životní lásku v příteli z dětství, který se stal chirurgem. Pomůže jí překonat kritické chvíle po operaci zhoubného nádoru, ale v době, kdy hrdinka podléhá znovu obavám a depresím, je i on podroben osudové zkoušce, kterou z nenávisti rozpoutala jeho bývalá žena. Hrdinka si v těžkých chvílích promítá svůj dosavadní život, zvažuje jeho klady i zápory a závěrečný happy end přijímá jako počátek nové existence.
Román pro ženy líčí kritické období v životě čtyřicetileté spisovatelky.
Přeloženo z italštiny
Keywords: italská literatura -- romány pro ženy; italské romány; Italian fiction