(untitled) - Hlúšiková, Marta (Slovart, 2015)
Sedemročný Samko sa túži stať lodným kapitánom A kým je jeho mama v nemocnici, pripravuje ho na toto povolanie mamin priateľ Roman. Rozpráva mu námornícke príbehy, testuje jeho schopnosti znášať morskú chorobu, pripravuje na stretnutie s ľadovcom, skúša odvahu v plavebnej komore. Samko uverí, že svoje sny si môže splniť, a získa nielen nového kamaráta, ale aj ozajstnú veľkú rodinu. Ilustrovala Veronika Klimová.