A zasa preskakujem kaluže - Marshall, Alan; Dzurilová, Elena; Šmídová, Klára; Blažejová, Michaela; Štepková, Mária (Bratislava Mladé letá, 1990)
Živý dramatický príbeh, príbeh plný ľudskej tragédie, ale aj neporaziteľného optimizmu, je obrazom skutočných udalostí, ktorej hrdinom je Alan, ktorému obrna zachvátila nohy. Dej sa odohráva v Austrálii, na širokých priestoroch, kde sa preháňajú stáda koní a čriedy dobytka. Marshall zobrazuje nielen históriu svojho detstva, ale podáva i obraz doby, odraz hlbokej pravdy.
Na širokých priestoroch Austrálie od horizontu po horizon rozprestierajú sa krovinaté paniny - austrálsky buš. Na veľkých trávnatých lúkach preháňajú sa stáda koní a čriedy dobytka. Tu sa odohráva dej nášho dramatického príbehu plného ľudskej tragédie, ale aj neporaziteľného optimizmu. Hrdinom skutočnej udalosti je Alan, ktorému obrna zachváti nohy. Chlapča nechápe nevyliečiteľnú chorobu ako nešťastie, a preto mu je cudzia ľútosť dospelých. Nevidí rozdiel medzi sebou a priateľmi, ani svoju nemohúcnosť. Podvedome sa usiluje vyrovnať sa svojím priateľom. Alanova pevná vôľa zdolať menšie i väčšie životné prekážky a skúšky, jeho odhodlanie dokázať to, čo dokážu zdraví chlpaci sú úžasné. Všetky Alanove úspechy sleduje čitateľ so záujmom, ktorý neochabne ani pri poslednej strane. Ba nejeden čitateľ sa ku knihe vráti znovu, kedykoľvek bude potrebovať v životnom podujatí odvahu a silu.
Ilustr. na front. Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: dobrodružný román -- Austrália; Beletria nad 10 rokov